Dictionary

Bangla to Bangla

Dictionary

Bangla to English

Dictionary

English to Bangla


দোদুল এর ইংরেজি অর্থ

এই অনলাইন অভিধান ব্যবহার করার জন্য আপনাকে ধন্যবাদ, আমরা লক্ষ লক্ষ ব্যবহারকারীকে বিনামূল্যে এই অনলাইন পরিষেবা দিয়ে আসছি- যাতে তারা খুব সহজে এবং দ্রুত তাদের জ্ঞানভান্ডারে আরও কিছু নতুন শব্দ যোগ করতে পারে...


দোদুল : (p. 517) dōdula moving to and fro, swinging, oscillating, dangling; wavering. দোদুল্যমান a. constantly swinging or oscillating; constantly wavering. দোদুল্যমান হওয়া v. to swing or oscillate constantly; to waver constantly. 70)

 


Write your word as a english/bangla and click to search button for the meaning of english.


দাক্ষিণ্য
(p. 492) dākṣiṇya kindness, charity; favour; generosity, liberality; benevolence, bountifulness; benignance; gracefulness; cordiality, amiability; simplicity. 10)
দেওয়া
(p. 508) dēōẏā to give; to confer (on), to bestow (খেতাব দেওয়া); to award (পুরস্কার দেওয়া); to distribute (বেঁটে দেওয়া); to give out of charity (ভিক্ষা বা বর দেওয়া); to donate (চাঁদা দেওয়া); to provide (ভাতকাপড় দেওয়া); to give in marriage, to marry (to), to wed (বড় বংশে মেয়ে দেওয়া); to impart (উপদেশ দেওয়া); to sacrifice (পরার্থে জীবন দেওয়া); to sprinkle (গাছে জল দেওয়া); to spray (গায়ে রং দেওয়া); to add or mix (দুধে জল দেওয়া); to administer (রোগে ওষুধ দেওয়া); to sell (for) or give in exchange (দশ টাকায় একখানা কাপড় দেওয়া); to ascribe (নাম দেওয়া); to impute (দোষ দেওয়া); to render or extend (ধন্যবাদ দেওয়া); to pay (পরীক্ষার ফি দেওয়া); to repay (শোধ দেওয়া); to spare (সময় দেওয়া); to allow (ভাবতে সময় দাও); to furnish with (ঠেকনো দেওয়া); to lean (ভর বা ঠেস দেওয়া); to place (রোদে দেওয়া); to build or construct (বেড়া দেওয়া); to put on (গায়ে দেওয়া, পায়ে মোজা দেওয়া); to hold over (মাথায় ছাতা দেওয়া); to offer or dedicate (দেবতাকে নৈবেদ্য দেওয়া); to yield or produce (গোরু দুধ দেয়, গাছ ফল দেয়); to deal or inflict (ঘা দেওয়া, মার দেওয়া); to set (কাজে হাত দেওয়া, বলে পা দেওয়া); to shut or close or bolt (ঘরের দরজা দেওয়া); to fasten (খিল দেওয়া); to give in or arrange for (বিয়ে দেওয়া); to execute (ফাঁসি দেওয়া); to entrust (ভার দেওয়া), to employ in, to put to (চাকরি দেওয়া, লজ্জা দেওয়া); to write (চিঠিতে তারিখ দেওয়া); to paint (ফোঁটা দেওয়া); to sew or stitch (কাপড়ে তালি দেওয়া); to affix (চিঠিতে টিকিট দেওয়া) to post (ডাকে চিঠি দেওয়া); to cast (দৃষ্টি দেওয়া); to send (ছেলেকে স্কুলে দেওয়া); to intimate, to inform, to apprise (সংবাদ দেওয়া); to grant or sanction (ছুটি দেওয়া); to permit, to allow, to let (যেতে দেওয়া); to accord (অনুমোদন দেওয়া); to sow or scatter (জমিতে বীজ দেওয়া); to thrust into (গলায় আঙুল দেওয়া); to pierce with (বুকে ছুরি দেওয়া); to keep out (বাদ দেওয়া); to strike in unison, to keep time (তাল দেওয়া); to set (গানে সুর দেওয়া); to pronounce (রায় দেওয়া); to pass (মতামত দেওয়া); to impose or inflict (শাস্তি দেওয়া); to lend (ঋণ বা ধার দেওয়া); to sharpen, to whet (ধার দেওয়া); to serve (টেবিলে খাবার দেওয়া); to supply (হাসপাতালে খাবার দেওয়া); to complete as an action (ফেলে দেওয়া). a. given (দেওয়া জিনিস); conferred, bestowed; awarded; distributed; offered; dedicated. 109)
দুশ্চর
(p. 508) duścara difficult to traverse (দুশ্চর অরণ্য); too austere to undergo or observe, extremely austere (দুশ্চর তপস্যা). 56)
দিবা
(p. 500) dibā daytime. a & adv. of or in daytime. ˜কর n. the sun. ̃চর a. active during daytime. ̃নিদ্রা n. sleep during daytime. ̃নিশি (poet.) ̃নিশ, ̃রাত্রি adv. day and night, all the time, always. ̃ন্ধ a. day-blind. n. the owl. ̃বসান n. close of the day, the evening. ̃বসু n. the sun. ̃বিহার n. noon-time rest or sleep; sexual enjoyment in daytime. ̃ভাগ n. daytime. ̃লোক n. daylight. ̃স্পষ্ট বা প্রকাশ্য দিবালোক broad daylight. ̃স্বপ্ন n. a day-dream; a brown study; a reverie; (fig.) a false fancy, a waking dream. 8)
দুরুক্তি
(p. 507) durukti harsh or rude words; revilement, filthy language, abuse. 8)
দার্শনিক
(p. 497) dārśanika versed in philosophy; philosophical; metaphysical; thoughtful. n. a philosopher; a metaphysician; a thoughtful man. ̃তা n. philosophical character or quality or attitude; (often sarcas.) thoughtfulness. ̃তত্ত্ব n. doctrines or principles or tenets of philosophy. 2)
দীপাধার
(p. 500) dīpādhāra a lampstand, a lampad. 31)
দলা১
(p. 485) dalā1 a lump. 64)
দরুদ
(p. 485) daruda an appellation of reverence and obeisance to a Mohammedan saint. 47)
দোকান
(p. 517) dōkāna a shop; goods for sale, merchandise (মেলায় দোকান সাজানো). দোকান করাv. to visit shops for the purpose of buying, to shop; to set up a shop, to start or open a shop; to keep or run a shop; to open a shop for the day's work. দোকান খোলা v. to set up a shop, to start or open a shop; to open a shop for the day's work. দোকান তোলা v. to close a shop for the day; to close down or wind up a shop, to shut up a shop. দোকান দেওয়া v. to set up or open a shop; to arrange goods for sale (as in a fair). দোকান বন্ধ করা same as দোকান তোলা । দোকান সাজানো v. to furnish a shop, to display goods for sale. দোকান-কর্মচারী n. a shop-man. ̃দার n. a shopkeeper. ̃দারি n. shopkeeping; bargaining; business-dealing; bargain-hunting, shoppiness; shoppy or selfish behaviour. দোকানদারি করা v. to keep or run a shop; (fig.) to try to clinch a bargain. দোকানদারি কথাবার্তা shoppy talk. দোকানদারি কথাবার্তা বলা to talk shop. ̃পাট n. a shop and its commodities. দোকান-হাট করা v. to visit shops and markets for the purpose of buying. 62)
দুর্গম
(p. 507) durgama difficult of access or approach, not easily passable; inaccessible; impenetrable; difficult to know or cognize or comprehend. 15)
দরদ১
(p. 485) darada1 frightful, dreadful. n. an ancient Indian race; the Sanskrit name of Dardishan. 29)
দংশ
(p. 480) daṃśa the gadfly, a large gnat. 6)
দশবিপর্যয়
(p. 485) daśabiparyaẏa reversal of fortune, a change of fortune for the worse; a reverse, a set-back; misfortune; adversity. 77)
দুষ্কুল
(p. 508) duṣkula a base or dishonest or humble or lowly family or line. 65)
Lipishree Bangla Font
Lipishree
Download
View Count : 2070793
SutonnyMJ Bangla Font
SutonnyMJ
Download
View Count : 1767550
SolaimanLipi Bangla Font
SolaimanLipi
Download
View Count : 1364841
Eid Mubarak Bangla Font
Eid Mubarak
Download
View Count : 720613
Amar Bangla Bangla Font
Amar Bangla
Download
View Count : 697353
Monalisha Bangla Font
Monalisha
Download
View Count : 594155
Nikosh Bangla Font
Nikosh
Download
View Count : 543967
Bikram Bangla Font
Bikram
Download
View Count : 542020

close

Translation tools...

Privacy Policy   GDPR Policy   Terms & Conditions   Contact Us
ওয়েবসাইটটি পছন্দ হলে লাইক দিন