Dictionary

Bangla to Bangla

Dictionary

Bangla to English

Dictionary

English to Bangla


ফরফর এর ইংরেজি অর্থ

এই অনলাইন অভিধান ব্যবহার করার জন্য আপনাকে ধন্যবাদ, আমরা লক্ষ লক্ষ ব্যবহারকারীকে বিনামূল্যে এই অনলাইন পরিষেবা দিয়ে আসছি- যাতে তারা খুব সহজে এবং দ্রুত তাদের জ্ঞানভান্ডারে আরও কিছু নতুন শব্দ যোগ করতে পারে...


ফরফর : (p. 701) pharaphara denoting: fluttering noise as made by the repeated and rapid movement of a thin article in air (পতাকাটা ফরফর করছে); rapid and repeated bustle of a small article or its noise (পুঁটিমাছ ফরফর করে); restlessness or bustling (মেয়েটা ফরফর করছে). ফরফর করা v. to flutter rapidly; to bustle (esp. to display one's importance). ফরফরানি n. fluttering, flutter; bustling (esp. to display one's importance); bustle. 8)

 


Write your word as a english/bangla and click to search button for the meaning of english.


ফোঁটা
(p. 706) phōn̐ṭā a small roundish mark or a sectarian mark put on the forehead (সিঁন্দুরের বা চন্দনের ফোঁটা); a drop or blob of any liquid (বৃষ্টির ফোঁটা); a globular mark, a point; a pip on playing-cards; a point obtained in some card-games. এক ফোঁটা a. very small, tiny, a little, scanty. অনভ্যাসের ফোঁটা luxury or pleasure one is not used to. ফোঁটা ফোঁটা পড়া to drip. এক ফোঁটা মেয়ে a mere slip of a girl. 97)
ফেনিল
(p. 706) phēnila foamy; frothy; foaming. 85)
ফাউ
(p. 701) phāu an extra or anything obtained gratis. 57)
ফরাকত
(p. 701) pharākata separation; divorce, divorcement; seclusion; an open space; leisure or interval. 15)
ফুটানি
(p. 706) phuṭāni ostentatious or vain display or self-assertion; bragging, tall talk; vanity. ফুটানি করা v. to make an ostentatious display; to brag, to talk big; to indulge in vanity. 48)
ফাঁদ
(p. 701) phān̐da a trap, a snare, a pitfall; (fig.) an intrigue, a clique, a plot; (of bangles, nose-rings etc.) diameter. ফাঁদ পাতা v. to set or lay a trap; (fig.) to engineer an intrigue, to lay a plot. ফাঁদে পড়া v. to get into a trap or pitfall; (fig.) to get involved in an intrigue; to be caught in the toils. ফাঁদে ফেলা v. to entrap, to get one into a trap or pitfall; (fig.) to involve one in an intrigue. 64)
ফলানো
(p. 701) phalānō to fructify (আমগাছে জাম ফলানো); to grow (ধান ফলানো); to exaggerate or magnify (লেখায় রং ফলানো); (facet.) to assert oneself (নে, আর ফলাসনি) । 32)
ফেরিশতা
(p. 706) phēriśatā (Mus.) an angel. 91)
ফাঁক
(p. 701) phān̐ka an intervening space, a gap (দুটি লাইনে অনেক ফাঁক); an opening, a hole, a chink, a fissure, an aperture (দেওয়ালের ফাঁক); a loophole (আইনের ফাঁক); open space (ফাঁকে বেড়ানো); void (ঘরে আর ফাঁক নেই); vacuum, vacuity (বোতলটায় আরফাঁক নেই); leisure, respite, relief (এ কাজে চা খাওয়ার ফাঁকও নেই); opportunity (এই ফাঁকে ঘুমিয়ে নাও); a hiding or aloofness (ফাঁকে-ফাঁকে থাকা); omission (নেমন্তন্ন থেকে ফাঁকে পড়লাম); fault or failing; shortcoming, omission (মুসাবিদায় অনেক ফাঁক আছে); offbeat in an Indian musical measure (তিন তাল এক ফাঁক). ফাঁক করা v. to open (মুখ বা দরজা ফাঁক করা); to part (ঠোঁট ফাঁক করা); to widen the gap (পা ফাঁক করা); to misappropriate, to defalcate (তহবিল ফাঁক করা); to exhaust, to consume (পকেট বা ভাঁড়ার ফাঁক করা). ফাঁক হওয়া v. to open; to part; to move apart; to be misappropriated or defalcated; to be exhausted or consumed. ̃তাল, (dial.) তাল্লা n. an accidental piece of luck, a fluke. ফাঁক ফাঁক a. sparse. ফাঁকে ফাঁকে adv. during leisure hours, at intervals; keeping aloof or apart; in hiding. 59)
ফি২
(p. 706) phi2 every, each, per (ফি বছর) 3)
ফ্রেম
(p. 712) phrēma a frame. 8)
ফরাসি
(p. 701) pharāsi French. n. a French; the French language, French. 17)
ফোন
(p. 706) phōna phone, telephone. ফোন করা v. to ring (one) up, to telephone. ফোন নম্বর n. a telephone number. 108)
ফুরসত
(p. 706) phurasata leisure; respite. 56)
ফাট
(p. 701) phāṭa a crack, a chink, a fissure. ফাট ধরা v. to form a crack; to crack, to split, to break into chinks. 77)
Lipishree Bangla Font
Lipishree
Download
View Count : 2090561
SutonnyMJ Bangla Font
SutonnyMJ
Download
View Count : 1775119
SolaimanLipi Bangla Font
SolaimanLipi
Download
View Count : 1372833
Eid Mubarak Bangla Font
Eid Mubarak
Download
View Count : 723799
Amar Bangla Bangla Font
Amar Bangla
Download
View Count : 701375
Monalisha Bangla Font
Monalisha
Download
View Count : 596826
Nikosh Bangla Font
Nikosh
Download
View Count : 553501
Bikram Bangla Font
Bikram
Download
View Count : 543626

close

Translation tools...

Privacy Policy   GDPR Policy   Terms & Conditions   Contact Us
ওয়েবসাইটটি পছন্দ হলে লাইক দিন